Uitgevoerd door: José Runhaar

Locatie: Op een school

Tijdsduur: Eerste bijeenkomst: 1,5 uur                                                                                                                          Tweede bijeenkomst: 1 uur

Doelgroep: Schoolteams

 

 

BELANGRIJK

Vooraf graag de beginsituatie van de school doorgeven aan de docent.

 

DOEL

Handvaten om dramaonderwijs vorm te geven binnen de school.

 

TEAMTRAINING

‘Zó leuk die dramaworkshop! Wat zag je de kinderen aan gaan, iedereen deed mee. En wat hebben sommige kinderen mij verrast!’

‘Nou, dit was een mooie aanzet. Ik zou zeggen: ga er mee verder!’

‘Tja…drama is niet echt mijn ding. Bovendien hebben we ook weinig tijd over in het rooster. En…’

 

Het zijn gesprekjes die vaak terugkomen na een door mij gegeven dramaworkshop. Het enthousiasme van klas én docent, hand in hand met de onmacht om dit vak structureel vorm te geven.

En ik snap het. Als je geen goede handvaten en afspraken hebt, blijven de dramalessen een ondergeschoven kindje. Iets voor die ene enthousiasteling. Of voor die ene klas, die heel rustig is. Jammer, toch?

 

Als we allemaal zien hoe kinderen opbloeien in een dramales, hoe ze samenwerken, creatief denken, buiten hun comfortzone stappen, nieuwe kanten van zichzelf en elkaar ontdekken, lol maken en zomaar ongezien talent aanboren…dan wil je drama toch structureel in je lesprogramma?

 

Het is een grote wens van mij om drama op basisscholen een volwaardige plek te geven. Daar kan een teamtraining heel goed bij helpen. Ik geef concrete handvaten, laat je methodes zien (of help je op weg met een methode die je al hebt liggen), maak je enthousiast door zelf dramaoefeningen te doen én kom op een later moment terug om ervaringen uit te wisselen en nog meer tips te geven.

Daarbij is het ook mogelijk om, na deze training, coaching af te nemen. Dit staat los van het aanbod van Kind & Cultuur.

 

Ik besef me dat het altijd spannend klinkt en lijkt. Alsof je er zelf goed in moet zijn om deze lessen te verzorgen. Geloof me, dat is niet zo. Je hoeft ook geen rekenwonder te zijn om rekenlessen te geven, toch?

Het is waar, misschien moet je wel echt uit je eigen comfortzone stappen. Maar…wat is daar mis mee? Buiten die comfortzone ligt een hele wereld om te ontdekken en van te genieten.

Gaan jullie het aan?

Voor basisschoolleerkrachten

Uitgevoerd doorRijnbrink
Datum: Nader te bepalen
Meer informatie: https://www.rijnbrink.nl/diensten/campus/icc-cursus-deel-1/ 

 

Wil je je ontwikkelen tot specialist cultuureducatie op jouw school? Meer leren over cultuureducatie en ervaringen delen met collega’s? Ontdekken hoe je een cultuureducatie beleidsplan schrijft? Volg dan de training tot Interne Cultuur Coördinator en ontvang het landelijk erkend ICC-certificaat.  

 

Soort training
In acht inspirerende bijeenkomsten kijk je naar de doelstellingen die jij wilt bereiken en ontwikkel je een eigen cultuureducatie beleidsplan voor jouw school. Je volgt de training samen met anderen en je kunt kan daardoor meteen ervaringen en gedachten uitwisselen en van elkaar leren.  

De training wordt verzorgd door een ervaren ICC-trainer en door gastdocenten. De training wordt gegeven aan minimaal 7 en maximaal 14 deelnemers.

De volgende onderdelen komen aan bod:  


Voor wie
Leerkrachten en directeuren in het primair onderwijs.

Resultaat

Na afloop van de training: 

 

Benodigde tijd
Contacturen 25 uur en circa 40 uur zelfstudie

Waar en wanneer
De ICC cursus is waar mogelijk een in company training. Mochten er deelnemers uit verschillende gemeenten meedoen, dan gaan we op zoek naar een locatie die voor iedereen zo goed mogelijk bereikbaar is.

Zodra we voldoende aanmeldingen hebben voor een training, bepalen we de data en de locatie. 

Uitgevoerd door; LIMAI muziek

Locatie: Nader te bepalen

Tijd: 90 minuten

Datum: nader te bepalen

Titel project: Vakoverstijgend werken met muziek

 

BIJZONDERHEDEN

Wanneer een team zich opgeeft kan de workshop op de eigen school gegeven worden. Met de leerkrachten zich individueel opgeven vormen we een samengestelde groep en zoeken een geschikte locatie.

 

Kerst, lente, de Kinderboekenweek, zoveel thema’s door het jaar heen, zoveel kansen om muziek te maken met de leerlingen.

Je kunt op elk thema aansluiten met passende liedjes, werkvormen en activiteiten. Tijdens deze workshop gaan we praktisch aan de slag met het inzetten van het vak muziek bij thematisch werken. Wil je nog een stap verder, dan kun je ook met vak integratie aan de slag, dan integreer je vakken nog meer dan wanneer je alleen thematisch aan de slag gaat.

We ontdekken de mogelijkheden binnen verschillende domeinen: zingen, spelen, luisteren, bewegen en noteren. Na de workshop ken je aantal werkvormen die je de volgende dag al uit kunt proberen in de klas! We zijn voornamelijk actief bezig met muziek, zodat je na de training direct met de klas aan het werk kunt.

Uitgevoerd door: Inge Hobers

Locatie: Op een school

Tijdsduur: 2 tot 3 uur in overleg

Aantal deelnemers: Minimaal 6 en maximaal 15 deelnemers

Thema: Verdiep jouw onderwijs d.m.v. kunst

Doelgroep: Leerkrachten en ondersteuners 

 

Het kunstgesprek als startpunt

 

Bij kunst kijken, gaat het om tijd nemen om open en zonder oordeel te kijken, onderzoeken, luisteren naar en voortbouwen op elkaars observaties. Tegelijkertijd leer je kinderen kritisch te denken en verbetert hun taalvaardigheid: kinderen vergroten hun woordenschat en leren beter formuleren. Er is geen goed of fout, wel zijn er zijn verschillende kijk- en denkwijzen. Leerlingen ervaren dat iedereen anders is, anders kijkt, anders denkt en leren elkaars verschillen te accepteren.

In deze deskundigheidsbevordering worden verschillende vakken gecombineerd. Taal; spreek -en luisterdoelen, woordenschat, associëren, creatief schrijven, beeldende vorming, ze zullen allemaal aan bod komen. Deze manier van beeldend werken leidt tot een verdiepende en actieve deelname van de leerlingen.

Het is niet nodig om kennis van kunst te hebben om deze methode in te zetten binnen jouw onderwijs.

Een verrassend inspiratiemoment met een beetje theorie en vooral veel zelf doen en ervaren.

(En die theorie… die krijg je gewoon op papier mee naar huis.)